Menu

Kuchenne Wariacje

Lubisz pichcić? To znalazłaś się w dobrym miejscu!

Bigos z kapusty kiszonej

polityczni1

To jest narodowe danie z Polski. Można go wytwarzać z dowolnego rodzaju mięsa, od wieprzowiny po królika lub dziczyznę, ale zawsze powinno mieć ostrą polską kiełbasę. Podobnie jak większość gulaszy smakuje się lepiej na noc i podgrzewa się następnego dnia, czyniąc z niej świetne danie, aby przygotować się z wyprzedzeniem na wieczór z przyjaciółmi.

10

Składniki

  • 50g / 1 oz masła
  • 1 cebula , w plasterkach
  • 1 łyżka jagód jałowca , zmiażdżony
  • ½ łyżeczki kminku
  • 300 g / 10 ½ oz chudego brzucha , pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 500 g / 1lb 2 uncji kiszonej kapusty
  • pół białej kapusty , rozdrobnione
  • 200g / 7oz świeżych posiekanych pomidorów lub 400g pomidorów cyny
  • 500ml / 18fl uncji kurczaka lub wołowiny
  • 10g / ¼oz suszonych grzybów
  • 300g / 10½oz wędzonej polskiej kiełbasy , takiej jak kabany, posiekane
  • 1 jabłko , tarty

metoda

  1. Rozpuść masło w dużej zapiekance. Dodaj cebulę i podsmaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta. Posypujemy jagodami jałowca i kminkiem, a następnie dodajemy wieprzowinę. Posyp nad brązowym cukrem. Podgrzać wysoko na kilka minut, obracając mięso, aby dobrze brązowieło.

  2. Odcedź kiszoną kapustę i przepłucz ją, jeśli chcesz zmniejszyć smak octu. Najłatwiej jest wycisnąć go rękoma. Dodaj do zapiekanki z białą kapustą i pokrojonymi pomidorami, a następnie zalej zapasem. Gotować przez około 30 minut.

  3. Namoczyć suszone grzyby w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, odcedzą, dodając do nich zapiekane napoje alkoholowe. Posiekaj drobno pieczarki i dodaj je do garnka, razem z kiełbasą i jabłkiem.

  4. Gotować przez kolejne półtorej godziny i podawać lub przykrywać przez noc i podgrzać następnego dnia.

 

bigos staropolski

 

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • michal_elb

    Polecam dodać trochę młodej kapusty :P

  • monika_sanok

    Z młoda kapustka tez spoko:D

  • Gość: [jacke_k34@o2.pl] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Fajny przepis, ale trochę świąteczny :)

  • kacp.dabrowski

    Klasyczny przepis:)

  • jjjasmina

    ale pyszność !!!

  • honka90

    mój ulubiony :)

  • janin_23

    Fajny przepis, tylko dodałem trochę młodej kapusty i też wyszedł :D

  • ina.iina

    takie proste, a takie smaczne :)))

  • ania_olon

    Och, stary dobry polski bigosik :D

  • zakreconana

    Gotując bigos z tego przepisu, przypominają mi się smaki dzieciństwa :)

  • mariusz_kuch

    ooooo uwielbiam bigos z młodej kapusty :D

Dodaj komentarz

© Kuchenne Wariacje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci