Menu

Kuchenne Wariacje

Lubisz pichcić? To znalazłaś się w dobrym miejscu!

Sernik na zimno - szybki przepis

polityczni1

Sernik truskawkowy w 4 łatwych krokach

PRZYGOTOWANIE: 30 MINUT plus 1 godz. i schłodzenie przez noc

CIĘCIA NA 12 PLASTERKÓW

Postępuj zgodnie z naszym krok po kroku, by przygotować ten łatwy sernik bez gotowania - pyszny letni deser na każdą okazję

 

 3

Składniki na sernik

  • 250 g biszkopta trawiennego
  • 100 g masła, stopiony
  • 1 kapsuła waniliowa
  • 600 g miękkiego sera
  • 100 g cukru pudru
  • 284ml pot podwójnie kremowy

Do polewania

  • 400g truskawka punnet o połowę
  • 25 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. WYPOSAŻENIE: 23-centymetrowa puszka, pergamin do pieczenia, plastikowa torebka na żywność, wałek do ciasta, duża miska, łyżka deserowa, deska do krojenia, nóż kuchenny, mikser elektryczny, szpachelka, talerz do serwowania, blender lub robot kuchenny, sito

  2. Wykonaj bazę: masło i linia 23-centymetrowej puszki o luźnym dnie z pergaminem do pieczenia. Umieść 250g ciastek trawiennych w plastikowym worku spożywczym i zmiażdż go na okruchy za pomocą wałka do ciasta . Przenieś okruchy do miski , a następnie zalej 100 g stopionego masła. Dokładnie wymieszaj, aż okruchy zostaną całkowicie pokryte. Wrzuć je do przygotowanej puszki i dociśnij mocno do podstawy, aby utworzyć równomierną warstwę. Chłodź w lodówce przez 1 godzinę, aby dobrze się ustawić.

  3. Usuń nasiona wanilii z 1 kapsułki: Pokrójwanilię na pół długości, pozostawiając końcówkę nietkniętą, tak aby dwie połówki nadal były połączone. Trzymając się czubka strąka, zeskrobuj nasiona za pomocą noża kuchennego.

  4. Wykonaj nadzienie: Umieść 600 g miękkiego sera, 100 g cukru pudru i nasiona wanilii w misce, a następnie ubij mikserem elektrycznym do uzyskania gładkości. Końcówka w doniczce o pojemności 284 ml podwójnie śmietana i kontynuuj bicie, aż mieszanina zostanie całkowicie połączona. Teraz nałóż kremową mieszankę na podstawę herbatnika, pracując od krawędzi do wewnątrz i upewniając się, że nie ma pęcherzyków powietrza. Gładź górę sernika w dół łyżką deserową lub szpatułką . Pozostaw na noc w lodówce.

  5. Odtapianie i polewa: doprowadzić sernik do temperatury pokojowej, około 30 minut przed podaniem. Aby usunąć pleśń, umieść podstawę na wierzchu puszki, a następnie stopniowo wyciągnij boki puszki w dół. Wsuń ciasto na talerz, usuwając papier i podstawę. Przecierać pół 400g truskawek punnet w blenderze lub robot kuchenny z 25 g cukru pudru i 1 łyżeczką wody, a następnie sito. Ułóż pozostałe truskawki na placek, a następnie zalej przecierem.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • alize27

    czy można stukawki zastąpić borówkami lub malinami?

  • martus_12

    Chyba truskawki ;P

  • judi90

    szybki przepis i najlepszy !

  • marynanana

    Koniecznie muszę spróbować- wygląda pysznie:)

© Kuchenne Wariacje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci