Menu

Kuchenne Wariacje

Lubisz pichcić? To znalazłaś się w dobrym miejscu!

Dlaczego warto używać żeliwnych garnków?

polityczni1

13

Podczas gdy żeliwna patelnia jest niesamowitym narzędziem, które pomaga ci w zjedzeniu kolacji na stole , twierdzę, że jest równie przydatna, jeśli chodzi o desery; W dzisiejszych czasach używam go bardziej do pieczenia ciastek i ostrych jabłek, a potem do pieczenia steków . W rzeczywistości żeliwna patelnia naprawdę może być kluczowym narzędziem pomagającym początkującym stać się lepszymi piekarzami. Dlaczego? Oto cztery powody.

 

1. Daje ci więcej kontroli

Ponieważ żeliwny patelnię można stosować zarówno na płytce kuchennej, jak i w piekarniku, wykorzystujesz obie funkcje, aby pomóc kontrolować proces pieczenia od początku do końca. Jabłka w ostrym jabłku mogą często pozostać zbyt chrupiące, gdy są wrzucane bezpośrednio do piekarnika w naczyniu do pieczenia, ale jeśli robisz to ostro na patelni, możesz najpierw podsmażyć jabłka, zanim dodasz kruszonką i przenosisz patelnię do piekarnika , który zapewnia, że ​​owoce zostaną ugotowane zgodnie z własnymi upodobaniami.

Lub, jeśli twoje chleb kukurydziany nigdy nie osiągnie złotej, mocnej skorupy, gdy zostanie zrobiony w piekarniku, możesz zamiast tego użyć żeliwnej patelni. Przygotuj patelnię ładnie i na gorąco , a następnie wlej ciasto i przenieś do piekarnika. Gorąca patelnia pomoże stworzyć najlepszy ostry szczyt.

2. Sprawia, że ​​rzeczy stają się mniej nieprzyjemne

Żeliwna patelnia utrzymuje kumulujące się miski w zlewie, co może stać się udziałem zarówno nowicjuszy, jak i wytrawnych piekarzy. Dzięki możliwości używania go na piecu, zanim wejdziesz do piekarnika, możesz zrobić takie rzeczy, jak stopienie czekolady na ciasteczka i zrobić karmel na klasyczny francuski tarte tatin bezpośrednio na patelni przed dodaniem innych składników i pieczeniem.

22

3. Utrzymuje ciepło i sprawia, że ​​rzeczy są bardziej niezawodne

Jednym z głównych powodów, dla których kucharze lubią używać żeliwnych patelni jest to, że zapewniają równomierne, równomierne ciepło, co sprawia, że ​​palenie mięsa jest o wiele łatwiejsze. Powodem tego jest to, że piekarze również powinni go kochać. Zdolność żeli do zatrzymania ciepła zapewnia, że upieczone ciasto będzie delikatne i równomiernie ugotowane bez wypalania słodkiego glazury, a gigantyczne ciasteczko z kawałkami czekolady będzie miało lepki smak, z ładnymi krawędziami do żucia.

 

4. To po prostu więcej zabawy

Szczerze myślę, że jednym z głównych powodów, dla których pieczenie na żeliwnym patelni może sprawić, że będziesz lepszym piekarzem, jest to, że tworzy wyjątkową prezentację, która naprawdę może sprawić, że pieczenie będzie przyjemniejsze. To może zainspirować Cię do częstszego pieczenia, a przez to do poprawy swoich umiejętności. Pieczenie patelni pełnej karmelowych lub spekulowanych ciastek , które można ułożyć z kilkoma gałkami lodów i przynieść prosto do stołu, aby każdy mógł w nią zagłębić, jest najlepszym sposobem na deser. W sobotę rano upiecz proste ciasto śniadaniowe z jagodami, które z pewnością zainspiruje Cię do wczesnego wstawania i wypieku z malinami lub truskawkami.

Bez wysiłku można wypiec żelazne pieczenie, a to może być zachęcające. Jeden triumf w kuchni inspiruje kolejne, więc niech żelazna patelnia pomoże ci się tam dostać!

© Kuchenne Wariacje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci