Menu

Kuchenne Wariacje

Lubisz pichcić? To znalazłaś się w dobrym miejscu!

Jak zrobić klasyczny czerwony aksamitny tort

polityczni1

18

Nigdy przedtem nie słyszałem ani nie próbowałem czerwonego aksamitu, dopóki nie przybyłem do Atlanty 10 lat temu. Przeniosłem się na południe, gdy ten tajemniczy tort znów zyskał na popularności, a czerwony aksamit został upieczony jak ciasta, pączki, a nawet powłoka smażonego kurczaka. To, co nastąpiło, ścigało ten przepis przez następne 10 lat. Upiekłam wersję w kolorze buraków, a jeszcze jedną zrobiłem na szkarłat ze skoncentrowanym sokiem z granatów. Upiekłam czerwony aksamit z octem i bez jego octu. Próbowałem różnych proszków kakao i każdego czerwonego barwnika spożywczego pod słońcem.

Ten przepis to ten, który pieczę dla mojej rodziny raz w roku. Wymaga to wskazówek z długich i piętrowych historii z czerwonego aksamitu. Sam tort jest ściśle oparty na klasycznym, z hitem czerwonego barwnika - zawsze opcjonalnym składnikiem - aby stworzyć charakterystyczny szkarłatny kolor, jaki znamy dzisiaj. Do lukier dajemy dwie opcje. Jednym z nich jest bardzo tradycyjne mrożenie mleka gotowanego, a drugie jest popularnym ostatnio lukrem z serem śmietankowym. Obie są smacznymi opcjami - po prostu sprowadzają się do tego, czego szukasz.

27

Co to jest ciasto czerwonego aksamitu i dlaczego jest czerwone?

Bez jego zabarwienia, czerwony aksamit to rodzaj ciasta kakaowego pod wpływem odrobiny smaku z maślanki. "Aksamit" w czerwonym aksamitnym cieście odnosi się do stylu ciasta i jego małej, szczelnie pokruszonej tekstury, komplementów z octem i sody oczyszczonej w tym przepisie. Upiekłam czerwone aksamitne ciasto bez dodatku sody oczyszczonej i octu i stwierdziłem, że rezultatem jest mocniejszy placek (nie tak aksamitny) o mniejszym smaku. Dziwne, jak to możliwe, ten dodatek sprawia, że ​​wyraźnie pikantny placek, który jest cokolwiek, ale zwykły.

Nowoczesne czerwone aksamitne ciastka są robione na szkarłatu z czerwonym barwnikiem spożywczym. Jego historyczny mahoniowy odcień mógł być wynikiem nieprzetworzonego kakao, cukru buraczanego lub reakcji chemicznej w cieście. Dopiero w 1930 roku Adams Extract Company zaczęła pakować czerwoną aksamitną mieszankę z butelką czerwonego barwnika, której czerwony aksamit przeszedł z kasztanowego na szkarłatny.

 Czasy i trendy nadal dyktowały kolorowanie ciasta. Podczas II wojny światowej wielu piekarzy przeszło z barwnika na burak w wyniku racjonowania i ponownie czerwony barwnik był często zastępowany w latach 2000. w odpowiedzi na obawy dotyczące skutków zdrowotnych czerwonego barwnika.

Co z barwnikiem w tym przepisie?

Z pewnością możesz zostawić czerwony barwnik z tego ciasta lub zmniejszyć jego ilość, gdy czujesz się komfortowo. Alternatywne i naturalne barwniki są obecnie dostępne w większości sklepów spożywczych. Ale ciasto będzie w rezultacie bardziej kasztanowe.

Najlepszy kakaowy proszek do czerwonego aksamitu

Naturalny kakao w proszku najlepiej nadaje się do czerwonego aksamitu. Jest kwaśny i najczęściej stosowany w recepturach do pieczenia, które są zakwaszane przez sodę. Naturalny proszek kakaowy jest również jaśniejszy w kolorze, nadając ciastu głębszy czerwony, niż ceglastoczerwony kolor, który nadawałby kakao wytwarzane w procesie holenderskim.

Jak zrobić klasyczny czerwony aksamitny tort

Sprawia, że ​​od 10 do 12 porcji

Czego potrzebujesz

Składniki

Na ciasto:

  • 1 3/4 filiżanek mąka uniwersalna
  • 3 łyżki naturalny niesłodzony kakao w proszku
  • 3/4 łyżeczki do herbaty proszek do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki do herbaty w porządku sól
  • 1 1/2 filiżanek cukier granulowany
  • 3/4 szklanki canola lub inny neutralny olej
  • 2 duże jajka
  • 1 (1 uncja) butelka czerwona barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 1 szklanka Maślanka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka ocet jabłkowy
  • 1 partia doskonały lukier z sera śmietankowego lub lukier z gotowanego mleka

Instrukcje

  1. Przygotuj miseczki do pieczenia i podgrzej piekarnik: Rozmieść stojak na środku piekarnika i podgrzej do 350 ° F. Posmarować 2 (9-calowe) okrągłe patelnie do ciasta z rozpylaczem do gotowania. Ustaw dno miski na rundach pergaminowych; odłożyć na bok.

  2. Wymieszaj suche składniki: Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w średniej misce. Soda do pieczenia zostanie dodana pod koniec mieszania, więc zostaw to na teraz.

  3. Śmietanę z cukrem i olejem: Umieść cukier i olej w mikserze stojącym wyposażonym w nasadkę wiosła. (Alternatywnie, użyj elektrycznego miksera ręcznego i dużej miski.) Pokonuj na średniej prędkości aż do rozjaśnienia, około 4 minut.

  4. Dodaj jaja i barwniki spożywcze: mieszając na małej prędkości, dodaj jajka po jednym na raz i uderzaj aż do całkowitego włączenia. Dodaj koloryt żywności i wanilię i uderzaj, aż dobrze połączą.

  5. Dodaj mąkę i maślankę: Zatrzymaj mikser i zeskrobuj boki miseczki gumową szpatułką. Użyj dużej łyżki, aby dodać około 1/3 mieszaniny mąki do miksera. Mieszaj na małej prędkości, aż cała mąka zostanie włączona. Powoli wlać 1/2 maślanki i mieszać do połączenia. Powtórzyć skrobanie miski, dodać kolejną 1/3 mieszanki mąki, pozostałą maślankę, a na koniec ostatnią 1/3 mąki.

  6. Wymieszaj z octem i sody oczyszczonej: Połącz ocet i sodę oczyszczoną w małej misce lub miarce; znacznie się skurczy. Dodaj mieszaninę natychmiast do rzadkiego ciasta.

  7. Dobrze wymieszaj ciasto: mieszaj dalej ciasto jeszcze przez 3 minuty po dodaniu mieszaniny sody oczyszczonej. Zapewni to równomierne rozprowadzenie sody w całym cieście.

  8. Upiec ciasta: Podziel ciasto równomiernie między garnki. Piec, dopóki ciastka nie oderwą się od boków garnków, a wierzchołki odskoczą po delikatnym dotknięciu, od 20 do 25 minut.

  9. Ostudzić ciastka: Ciasta schłodzić w garnkach przez 15 minut na stojaku chłodzącym, a następnie odwrócić patelnie, aby usunąć ciasta. Ostudzić całkowicie przed mrożeniem.

© Kuchenne Wariacje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci