Menu

Kuchenne Wariacje

Lubisz pichcić? To znalazłaś się w dobrym miejscu!

Jak zrobić łatwe bezglutenowe bułeczki cynamonowe od podstaw

polityczni1

16

Poranki przygotowywane są na bułki cynamonowe. Drożdżowe, delikatne ciasto skręcone pachnącym cynamonowym nadzieniem i posmarowane słodkim lukrem - czego nie lubić? Uwielbiam wąchać drożdże, gdy się podoba w ciepłej kąpieli mleka i cukru; czuję, jak ciasto gromadzi się między moimi rękami; posypać słodzonym cynamonem, zawsze wiedząc, że dodam trochę więcej, niż to konieczne; i tocząc miękkie ciasto i obserwując tę ​​elegancką formę wiru.

Za pomocą kilku machnięć nożem, duże rolki są gotowe do pieczenia. Biegnijcie do kuchni, przyjaciele, bo te łatwe do zrobienia bezglutenowe bułeczki cynamonowe spełniają wszelkie pragnienia, pragnienia i oczekiwania, jakie kiedykolwiek mieliście na naprawdę pyszny domowy cynamonowy bułeczek.

Najważniejsze narzędzie może cię zaskoczyć

Sposób mieszania ciasta jest kluczowym elementem wypieku delikatnej, bezglutenowej bułki cynamonowej. Jeśli chodzi o pieczywo drożdżowe, zwykle opieram się na mikserze stojącym, aby wykonać ciężką pracę wyrabiania ciasta. Ale, podobnie jak w przypadku większości bezglutenowych wypieków, musimy cofnąć się i ponownie ocenić nasz mięsień pamięci do pieczenia.

Bezglutenowe ciasta osiągają szczytowe "glutenowe" właściwości na krzywej dzwonowej, a wszystko, czego potrzebujesz, to drewniana łyżka do tworzenia spójnego ciasta. Uważaj, aby nie mieszać, ponieważ ciasta wykonane z gumy ksantanowej - składnik stosowany w bezglutenowym wypieku, który naśladuje gluten - mogą być przepracowane w nieapetyczną gumowatą konsystencję, która nie będzie utrzymywać pęcherzyków powietrza, które sprawiają, że cynamonowe bułeczki są lekkie i delikatne. 

W szczególności dla tego przepisu nie używaj podstawki ani miksera ręcznego - idź tradycyjną drogą do miseczki i łyżki.

Nie wykluczaj jajka

Tradycyjne do większości przepisów na bułeczki cynamonowe, ale szczególnie ważne tutaj, jest włączenie jaj. Jajka są naprawdę cudownym jedzeniem, zapewniając funkcjonalność i smak bezglutenowym bułeczkom cynamonowym. Białka składają się z białka i wody, a białko odgrywa istotną rolę w tych bezglutenowych bułkach cynamonowych. Białko jaja (i guma ksantanowa z mieszanki do wypieków) działa w miejsce białek glutenowych, które tradycyjnie dodają strukturę do pieczywa drożdżowego.

Tak, nawet miękkie i delikatne bułeczki poranne potrzebują struktury, aby utrzymać te pęcherzyki powietrza na miejscu i dać bułeczki przyjemny podnośnik. Żółtka są przeważnie tłuste, nadając smak i zachęcającą kruchość w cieście.

Kluczowe kroki dla bułek cynamonowych bezglutenowych

  • Rozkwitaj drożdże. Kwitnące aktywne suche drożdże w mleku i cukrze zasadniczo budzą drożdże, mówiąc im, aby przygotowali się do pracy. Mleko zawiera naturalne cukry, w postaci laktozy, ale dodaje łyżkę cukru, aby naprawdę dało się jeść drożdżom.
  • Wymieszaj suche składniki. Wymieszaj bezglutenową mąkę do pieczenia, sól i cukier. To napowietrza suche składniki i równomiernie rozprowadza wszystkie mąki, zaczynu i przyprawy do rolki.
  • Dodaj mokre składniki i zamieszaj ciasto. Białka pomagają utrzymać bąbelki powietrza w miejscu, podczas gdy masło i żółtko jaja nadają bułce delikatny miękki miękisz. Wystarczy wymieszać łyżką, aż ciasto zetnie się jak ciasto z ciastem.
  • Rozwałkuj i posyp cynamonem. Odkurzyć powierzchnię roboczą za pomocą mieszanki mąki bezglutenowej, aby zapobiec sklejaniu się ciasta przed rozwałkowaniem go w duży prostokąt. Posmarować środek roztopionym masłem i posypać słodzonym cynamonem. Pozostaw krawędź na górze wolną od wypełnienia cynamonowo-cukrowego, aby ułatwić zamykanie na rolkach.
  • Rzuć i pokrój bułeczki. Ząbkowany nóż przecina warstwy delikatnego ciasta, nie ściskając go. Pokrój w obfite 1 1/4-calowe bułeczki.
  • Upiec bułeczki. Ułóż bułki blisko siebie w okrągłej metalowej patelni. Metal pomaga zachęcić do brązowienia, a ściśnięcie bułeczek sprawia, że ​​ich boki są miękkie i zachęcają do ich wzrostu. Wierzchołki bułek mogą nie brązować się tak bardzo, jak tradycyjne przepisy kulinarne, ale uważaj na środek bułeczek, aby uzyskać trochę koloru.
  • Wymieszaj słodką glazurę. Podczas pieczenia bułek ugotuj prosty cukier puder i polewę mleczną.

Serwuje bezglutenowe bułeczki cynamonowe

Bułeczki piecze się miękko i delikatnie, z lekko zarumienionymi środkami. Powinieneś spodziewać się pęknięć w bułeczkach cynamonowych, a nie gładkiej, rozciągliwej powierzchni, której można się spodziewać w tradycyjnych recepturach. Nie bój się - okruchy tych bułeczek są delikatne i wilgotne. Daj bułki przez kilka minut, aby schłodziły się na stelażu po wyjęciu ich z piekarnika przed nakropieniem glazury. Dzięki temu szkliwo nie topi się z bułeczek, pozostając wystarczająco ciepłe, aby stłumić wierzchołki bułek słodkim lukrem.

 

25

Jak zrobić łatwe bezglutenowe bułeczki cynamonowe od podstaw

Sprawia, że 12

Czego potrzebujesz

Składniki

  • 1 szklanka letnie pełne mleko (około 105 ° F)
  • Pakiet 1 (1/4 uncji) aktywne suche drożdże (2 1/4 łyżeczki)
  • 1/2 szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru, podzielony
  • 1 duży jajko
  • 5 łyżek masło niesolone, topione, chłodzone i dzielone
  • 3 filiżanki mieszanka mąki bezglutenowej, np. mączka do pieczenia Bob's Red Mill bezglutenowa 1-do-1, plus więcej do pylenia
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki Sól

Do nadzienia cynamonowo-cukrowego:

  • 1/4 szklanki cukier granulowany
  • 1 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 3 łyżki masło niesolone, topione

Do glazury:

  • 1 szklanka cukier puder
  • 1 łyżka stołowa całe mleko
  • Szczypta soli

Instrukcje

  1. Przygotuj miskę ciasta. Pokryć 9-calowy okrągły metalowy placek do ciasta za pomocą sprayu do gotowania; odłożyć na bok.

  2. Aktywuj drożdże. Wlać mleko do średniej miski do mieszania. Posyp drożdże i 1 łyżkę cukru nad mlekiem i odstaw na bok, aż drożdże rozpuszczą się i będą musujące, około 5 minut.

  3. Zrób ciasto. Dodaj jajko i 4 łyżki roztopionego i schłodzonego masła do mieszaniny drożdży. Umieść bezglutenową mąkę do pieczenia, proszek do pieczenia, sól i 1/2 szklanki cukru w ​​dużej misce i wymieszaj, aby połączyć. Dodaj mąkę do mokrej mieszaniny i mieszaj ręcznie, aż dobrze połączą. Ciasto będzie grubsze, lepkie niż ciasto rozciągliwe - podobne do ciasta ciasteczkowego.

  4. Rozwałkuj ciasto. Pył kawałek papieru pergaminowego bezglutenową mąką do pieczenia i zgarnij ciasto na pergaminie. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, aby się rozwinąć, odstaw na 10 minut, aby się wzmocnić. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 10 x 16 cali (grubość około 1/4 cala). Ustaw go tak, aby dłuższa strona była skierowana w Twoją stronę.

  5. Wymieszaj nadzienie cynamonowo-cukrowe. Wymieszaj cukier 1/4 do nadzienia i cynamon w małej misce; odłożyć na bok.

  6. Posmaruj ciasto roztopionym masłem i posyp cukrem cynamonowym. Posmaruj powierzchnię ciasta 3 łyżkami roztopionego masła, pozostawiając 1-calową krawędź u góry. Posypać mieszaniną cynamonu i cukru równomiernie na posmarowanym masłem ciasto.

  7. Rozwałkuj ciasto w dzienniku. Rozwałkuj ciasto w ciasny kłodę i zsuń szew na górze, aby zamknąć.

  8. Pokrój ciasto na krzyż w bułki. Obróć dziennik tak, aby strona szwu była opuszczona. Za pomocą ząbkowanego noża przecinamy ciasto poprzecznie na 12 (1 1/4-cala) sztuk.

  9. Ułóż bułeczki na patelni do ciasta i odłóż na bok na 1 godzinę. Rozłóż bułki w przygotowanej misce na ciasto. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym lub plastikową folią i odłóż na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bułki nie podwoją się, ale zmiękną i nieznacznie się rozszerzą.

  10. Rozgrzać piekarnik i posmarować bułeczki roztopionym masłem. Ułóż półkę na środku piekarnika i podgrzej do 350 ° F. Po wzroście umyj czubki bułek resztą 1 łyżki roztopionego masła.

  11. Upiec bułeczki. Upiec bułeczki do momentu, aż jasnobrązowy kolor i wykałaczka umieszczona w kilku miejscach wyjdzie czysta, około 30 minut.

  12. Zrób glazurę. Wymieszaj wszystkie składniki glazury razem w małej misce, aż będą gładkie.

  13. Zamrażaj bułki i podawaj. Gdy bułki będą gotowe, umieść patelnię na stojaku chłodzącym i odczekaj 2-3 minuty. Przed podaniem glazurę równomiernie rozprowadź na cynamonowych bułeczkach.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • goossiaa

    Bardzo ciekawy przepis, a bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :)

© Kuchenne Wariacje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci