Menu

Kuchenne Wariacje

Lubisz pichcić? To znalazłaś się w dobrym miejscu!

Przepis na jabłecznik

polityczni1

12

Na ciasto:

  • 3 średnie jabłka
  • 1/2 cytrynowy
  • 1/2 szklanki plus 2 łyżki stołowe cukru
  • 9 łyżek plus 1 łyżeczka niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 3 duże jajka
  • 1 1/2 filiżanek mąka uniwersalna
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki w porządku sól
  • 1 do 2 łyżek stołowych cukier (surowy)

 bita śmietana - krem

  • 2 filiżanki zimny ciężki krem
  • 4 łyżeczki cukier granulowany
  • 1 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy

Ułóż półkę na środku piekarnika i podgrzej do 350 ° F. Wyłóż dno 9-calowej szalki z papieru pergaminowego; odłożyć na bok.

Obierz, trzon i ćwiartuj jabłka. Cienko pokroić każdą czwartą część wzdłużnie, nie przecinając całej strony aż do strony rdzenia, pozostawiając ćwiartkę połączoną zawiasowo. Drobno zetrzyj skórkę cytryny do miski miksera stojącego wyposażonego w uchwyt do wiosła i odłóż na bok; zachowaj połowę cytryny.

Włóż cukier i masło do miski z skórką cytrynową i uderzaj, aż będą lekkie i puszyste. Zatrzymaj maszynę i zeskrobuj boki; dodaj ekstrakt waniliowy i 1 jaj. Pokonaj, aż połączymy przed dodaniem drugiego jajka. Pokonaj, aż połączymy, a następnie dodaj trzecie jajko. Zeskocz po bokach. Pokonaj, aż połączymy.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Używając miksera na niskiej prędkości, mieszaj w mieszance z mąką aż do połączenia i uderz w sok z zarezerwowanej połówki cytryny. Zgarnij boki szpachelką i dobierz jedną ręką ostatnią mieszankę ręcznie.

Zrzuć ciasto do przygotowanej patelni i wygładź wierzch. Delikatnie wciśnij ćwiartki jabłka w cieście, stroną z rdzeniem w dół, pozostawiając tylko trochę miejsca między każdą ćwiartką. Jeśli masz jeszcze jakieś jabłko, odłam je i włóż na otwartą przestrzeń. Zraszaj wierzch równomiernie cukrem demerara.

Piec, obracając patelnię w połowie pieczenia, aż ciasto będzie złotobrązowe, a tester włożony do ciasta (nie jabłek) wyjdzie czysty, od 35 do 40 minut.

Umieść patelnię na stojaku, aby ostygła przez 5 minut, a następnie uruchom nóż na krawędzi i wyjmij pierścień sprężysty. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Gotowy do podania, ubij śmietanę: umieść krem, cukier i wanilię w misce miksera stojącego z przystawką do ubijania. (Alternatywnie, użyj dużej miski i miksera ręcznego.) Pokonuj na średnich obrotach, aż utworzą się sztywne szczyty. Podawać placek w temperaturze pokojowej z łyżką bitej śmietany.

© Kuchenne Wariacje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci